Este perioada anului in care vanzarea carnii de porc creste substantial. Botosanenii se aprovizioneaza cu carne pentru masa de sarbatori. Mare atentie insa. Medicii de la Directia Sanitar Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor vin cu recomandari avand in vedere ca in Romania este inca alerta de pesta porcina.
Botosanenii trebuie sa respecte conditiile de sacrificare a animalelor si sa verifice carnea inainte de a fi consumata in laboratoare specializate.
Din cauza pestei porcine, circulatia porcului viu pe soselele de pe raza judetului Botosani este inca interzisa iar comercializarea porcilor in oboare este strict interzisa.
“Pentru ca alerta de pesta porcina este maxima pe teritoriul Romaniei, in special pentru judetele de granita, in special cu Satu-Mare si terminand cu Constanta, circulatia porcului viu pe soselele judetului ramane interzisa. Toate oboarele care functioneaza, autorizate sau nu pe raza judetului, sunt inchise pentru specia porcina. Au voie sa intre doar bovine, cabaline si oi. Porcul de la populatie nu circula pe strazile judetului sub niciun fel de motiv, cu exceptia cazurilor in care merg la abator direct pentru sacrificare. Detinatorul de porcina care are crotalie si figureaza in baza nationala de date electronica poate sa mearga la abatorul autorizat, in judetul Botosani singurul abator care sacrifica porcine de la populatie fiind abatorul de la Dracsani.” A spus medicul Viorel Axinte
In conditiile in care crescatorii de animale vor sa comercializeze carnea direct din gospodarii,cetatenii trebuie sa obtina documentele de la medicul veterinar.