S-a anuntat oficial ca cinci persoane din comuna Mihai Eminescu, judetul Botosani,au fost diagnosticate cu rujeola iar o a sasea persoana, care provine din aceeasi familie, este suspecta. Virusul care este extrem de periculos, in special la adulti dar poate fi prevenit prin vaccinarea copiilor cu varste intre 1-9 ani. Sunt cazuri multipe in care parintii refuza vaccinarea iar pentru constientizare, Ministerul Sanatatii a dispus orgnizarea de campanii de constientizare a populatiei in toata tara.
In cursul zilei de marti, prefectul Dan Slincu a anuntat debutul campaniei si urmeaza a se face front comun intre asistentii medicali comunitari, mediatorii sanitari, medici si reprezentantii Directiei de Sanatate Publica.
“Pentru ca aceasta campanie sa isi produca efectele s-au dispus unele masuri pentru prefecti. La nivelul judetului s-a constituit o echipa mixta, au fost mobilizati si primarii din judet carora le-am solicitat sa identifice si sa ne trimita date privind zonele vulnerabile din judet cu risc ridicat pentru aparitia unor epidemii, zonele fara medici de familie sau unde sunt comunitati de romi. Vor colabora cu asistentii medicali comunitari dar si cu mediatorii sociali. DSP va mobiliza personal propriu si va colabora cu toti medicii de familie pentru intensificarea campaniei de vaccinare.” a spus Dan Slincu, prefect
Reprezentantii DSP au solicitat date din evidenta medicilor de familie din judet, privind numarul copiilor ce figureaza in bazele de date ale acestora. Conform primelor informatii centralizate, 80% dintre copiii luati in evidenta au fost vaccinati iar in perioada imediat urmatoare urmeaza sa fie vaccinati inca 1800 de copii.
“De saptamana trecuta am solicitat medicilor de familie cartagrafii actuale, ne-au transmis si am identificat care sunt zonele cu ceva restante la vaccinare. Ministerul Sanatatii a solicitat sa identificam locatii propice pentru recuperarea la vccinare, noi sunte un judet norocos pentru ca avem 13 centre de permanenta. Avem spatii autorizate in care oricand se poate vaccina in conditii optime.” a spus Laura Acatrinei, director adjunct DSP
De la inceputul lunii iulie Directia de Sanatate Publica a distribuit 2000 de doze de vaccin si mai exista in stoc 3500 de doze, stoc suficient pana in luna octombrie.