Leon Danaila este una dintre personalitatile cele mai de pret ale Botosaniului.
1 iulie 2015, este ziua care va ramane in istoria Botosaniului. Ne-a calcat astazi pragul unul dintre cei mai de seama si de valoare medici ai lumii. Leon Danaila si-a primit cu intarziere, la cei 82 de ani pe care i-a implinit chiar astazi, titlul de cetatean de onoare. A slujit o viata sistemului sanitar romanesc. A plecat din orasul Darabani si a ajuns un om mare. A mers peste hotare, s-a perfectionat si a revenit sa vindece bolnavii din Romania. Medicul neurochirurg nu are seaman, performantele la care a ajuns nu pot fi descries in cuvinte simple.
Sfios, a intrat in sala de sedinte a Consiliului Local insotit de conducatorul municipiului, Ovidiu Portariuc. A cercetat multimea prezenta in sala, a remarcat fete cunoscute iar chipul sau bland parca imprastia lumina in jur.
A fost primul medic roman care a operat cu ajutorul unui microscop. A redus rata mortalitatii in anii 1980 de la 50% la 4-5%.
Securitatea i-a batut in usa lui Leon Danaila
S-au adunat in sala de sedinte oameni ai caror vieti au stat in mainile profesorului. Au ajuns astazi sa-l revada, datorita lui. A tinut sa le istoriseasca celor ce au venit sa il felicite, pasii care l-au propulsat in cariera de aur.
“In 1977, intr-o noapte, la ora 00.00, m-am trezit in fata blocului cu doua masini are securitatii, cu girofaruri, si m-am uitat pe geam, pentru cine sunt aceste masini si ce fac. Cand colo venise la mine. Au batut la usa, le-am deschis, mi-au spus ca sunt delegate sa merg sa il consult pe presedintele Algeriei care este foarte bolnav. Le-am spus ca nu am pasaport, la vremea aia cine avea pasaport de plecat in strainatate si cica: “Poftim pasaportul”, avea si fotografia pe el, dar nu numai atat, avea si iscalitura mea. Asa ca am plecat imediat, la ora 01.00 a spus ca aveti avionul, la ora 1..00 am ajuns la aerport, am ajuns la avion, 200 de locuri, avionul era gol. Doar securistul care ma urmarea a fost in avion cu mine. Stewardesa mi-a spus: domnule aveti trei mese pana dimineata. Si zic: doamna eu nu mananc noaptea, eu vreau sa ma odihnesc, a doua zi am treaba. Securistul a spus: lasa vreau eu sa mananc. Am dus la indeplinire acest fapt, am spus ca este un bolnav irecuperabil, ei au adus neurochirurgi din toata lumea, toti au spus ce am spus si eu.” Povesteste cu haz academicianul Leon Danaila
A ajuns sa fie cunoscut in toata lumea prin lucrarile pe care le-a publicat. Toate din bugetul propriu, fara a primi sprijin din partea cuiva. Nu se plange, a facut din salvarea vietilor o pasiune si nu vrea sa primeasca nimic in schimb.
“Mi-am petrecut anii copilariei la Darabani. Locurile respective au ramas neclintite dar cel le-a parasit am fost eu. M-am avantat in necunoscut si a trebuit sa lupt singur cu viata si cu obstacolele ei. Doamne si cat am ratacit dintr-un loc in altul,dintr-o tara straina in alta si mai straina, si ae greutati am intampinat, pe care am reusit sa le inving doar prin munca epuizanta, cinstita si corectitudine. Am venit din lumea satelor unde nu am cunoscut decat ce inseamna munca, soarele arzator, frigul, zbuciumul, suferinta si foamea.” Povesteste Academicianul Leon Danaila
Cifric vorbind, Academicianul profesor doctor are la activ aproape 40 000 de interventii chirurgicale pe creier, un recod mondial, 39 de cati de specialitate scrise si 354 de lucrari stiintifice, atat in tara cat si in strainatate.