Stiri Botosani - Stiri Dorohoi - Stiri Darabani

Botosani Express este un cotidian local ce ofera stiri botosani, stiri dorohoi si stiri darabani de ultima ora. Ne-am nascut din pasiune si dorinta pentru a oferi stiri botosani! Dintr-o pasiune pentru mass-media (stiri botosani) care te face deseori si uiti de familie, prieteni si … sa uiti chiar de tine. … Si dintr-o dorinta uriasa ca, la atatia ani de stiri botosani dupa ce presa (stiri botosani) si-a recastigat libertatea, sa aducem în casele botosanenilor un ziar local ce furnizeaza stiri botosani in adevaratul sens al acestui termen.

Dan Deleanu: ”27.000 de botoșăneni, riverani ai bazinului hidrografic al râului Jijia, vor beneficia de un proiect de reducere a riscului la inundații în valoare de 11 milioane de euro”

Ministerul Apelor și Pădurilor anunță semnarea contractului de asistență tehnică pentru proiectul „Reconectare și restaurare lunca inundabilă, remeandrare curs de apa Jijia”, investiție în valoare de 50.137,31 mii lei cu TVA, peste 11 milioane de euro, finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare(POIM).

Proiectul „Reconectare și restaurare lunca inundabilă, remeandrare curs de apă Jijia” este cuprins în Planul de Management al Riscului la Inundații(P.M.R.I.), capitolul 4.6, dar și în Planul de Management Bazinal al spațiului hidrografic Prut-Bârlad, fiind unul din cele 5 proiecte integrate majore care urmărește crearea unui cadru natural de retenție a apei și este și în concordanță cu prevederile Directivei 2000/60/EC.

Realizarea acestui proiect împreună cu celelelalte proiecte integrate va conduce la rezolvarea problemei inundațiilor în bazinul hidrografic Jijia, împreună cu obiectivul de investiții „Supraînălțare dig mal stâng râu Jijia amonte confluență cu râul Prut”, aflat în execuție.

Astfel, prin retenția volumelor de viitură și reducerea debitului maxim tranzitat în aval prin albie, proiectul va proteja aproximativ 27000 de locuitori din 12 localități, 1538 de gospodării, cca 62 de km de infrastructură de transport rutier, 17 km de infrastructură feroviară, peste 5.400 ha teren agricol și 34 de obiective socio-economice și culturale.

Proiectul își propune 5 obiecte de investiții :

1.Reconectare braț vechi pe zona mal drept Jijia, Victoria -Golăești :

2.Reconectare meandre/brațe secundare în zona cotu Morii-Teiva Vișina ;

3.Remeandrarea cursului de apă-restaurare meandre Jijia, mal stâng-Bosia ;

4.Remeandrarea cursului de apă restaurare meandre Jijia, mal drept -Cristești ;

5.Amenajare hidrotehnică a râului Buhai, amonte de confluența cu râul Întors, județul Botoșani.

Prin realizarea derivațiilor de la Cotu Morii, Bosia și Cristești de pe râul Jijia și a prizei de râu de pe râul Prut la Frăsuleni, se urmărește reducerea nivelului apei în amonte prin devierea unui anumit debit, astfel încât să se poată atenua undele de viitura. Restaurarea meandrelor/brațelor va asigura și o sursă de apă pentru animale și va putea fi folosită pentru irigarea terenurilor agricole, iar în anumite părți se va putea permite pescuitul necomercial.

Realizarea lucrărilor propuse va conduce la scoaterea de sub incidența efectelor inundațiilor a municipiului Dorohoi și a localităților din aval, Broscăuți și Slobozia.

Principalele măsuri structurale și nestructurale cu rol de diminuare a pagubelelor produse de viituri, propuse în cadrul investiției constau în: realizarea unei acumulări nepermanente, recalibrarea albiei, realizare diguri locale.

Lucrările propuse constau în reabilitarea ecologică a albiei vechi a râului Jijia, prin reconectarea acesteia în mai multe zone: de la Cotu Morii la Golăești, de la Cotu Morii la Teiva -Vișina, la Bosia, la Cristești. Barajul va fi amplasat pe cursul râului Buhai, în amonte de confluenţa cu râul Jijia la cca. 1750 m. În cadrul proiectului se vor executa: o acumulare nepermanentă; amenajare albie – L= 81 km; 4 derivații; o priză de râu.

”După cum am mai precizat, siguranța cetățenilor precum și a bunurilor acestora reprezintă obiective prioritare pentru Ministerul Apelor și Pădurilor. Mă bucur că putem demonstra practic că promisiunile făcute în urmă cu 3 luni încep deja să se materializeze. Alături de domnul ministru Ioan Deneș depunem toate eforturile pentru ca investițiile asumate să fie duse la bun sfârșit. Prin realizarea acestui obiectiv, locuitorii municipiului Dorohoi, ai comunelor limitrofe și riveranii râului Jijia vor fi mai liniștiți, deoarece viitoarele lucrări vor asigura 100% apărarea la inundații a acestor localități. Iar veștile bune pentru locuitorii județului Botoșani nu se opresc aici. Vom dovedi că respectăm cetățenii României și banul public și facem #GuvernarepentruRomânia, #GuvernarepentruBotoșani” a declarat subsecretarul de stat Dan Deleanu, coordonatorul direcției de investiții și fonduri europene din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor.

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), AXA 5, Obiectiv Specific 5.1 – Reducerea efectelor şi a pagubelor asupra populaţiei cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundaţii şi eroziune costieră Ministerul Apelor și Pădurilor derulează investiții care, până în prezent, însumează peste un miliard de euro.

Proiectul este implementat de Ministerul Apelor și Pădurilor prin Administrația Națională „Apele Române” – Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad.


EtichetePostarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de BotosaniExpress.Ro.

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- BotosaniExpress.Ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

hormigon impreso madrid editura gunivas mobilier scolar Béton Imprimé Montpellier Inchirieri atv Bran Epilare cu ceara Iasi hormigon impreso madrid hormigon impreso zaragoza hormigon pulido toledo experto reformas madrid montaj tapet beton amprentat
panouri radiante incalzire in pardoseala medicina muncii bucuresti
transport persoane romania germania premium wordpress themes creare magazin online
traduceri autorizate Iasi
realizare site web usi de garaj Calarasi

Stiri Botosani - Stiri Dorohoi - Stiri Darabani

Stiri Botosani Stiri Botosani - Stiri Dorohoi - Stiri Darabani. Stiri Botosani de ultima ora doar la Botosani Express