Stiri Botosani - Stiri Dorohoi - Stiri Darabani

Botosani Express este un cotidian local ce ofera stiri botosani, stiri dorohoi si stiri darabani de ultima ora. Ne-am nascut din pasiune si dorinta pentru a oferi stiri botosani! Dintr-o pasiune pentru mass-media (stiri botosani) care te face deseori si uiti de familie, prieteni si … sa uiti chiar de tine. … Si dintr-o dorinta uriasa ca, la atatia ani de stiri botosani dupa ce presa (stiri botosani) si-a recastigat libertatea, sa aducem în casele botosanenilor un ziar local ce furnizeaza stiri botosani in adevaratul sens al acestui termen.

FOTO Dupa 32 de ani de la inmormantare, un botosanean a fost deshumat! Ucis de Securitate?!

Trupul unui tânăr luptător anticomunist a fost deshumat miercuri la Botoşani. Se bănuieşte că Mugur Călinescu, decedat în 1985, s-ar fi îmbolnăvit de leucemie după ce ar fi iradiat în timpul anchetelor Securităţii.

Mugur Călinescu a umplut Botoşaniul anilor `80 cu mesaje împotriva sistemului, îndemnând oamenii la revoltă. A fost prins de Securitate şi, după anchete brutale şi o viaţă supravegheată de oamenii regimului, în numai patru ani, tânărul se stingea la 21 de ani, pe un pat de spital. Diagnosticul oficial a fost cel de leucemie.

Din mărturiile mamei sale, Rodica Uncescu, bazate pe confesiunile fiului după fiecare vizită la Securitate, reiese însă faptul că Mugur Călinescu ar fi putut fi iradiat sau otrăvit de Securitate.

După 32 de ani de la deces, cazul lui Mugur Călinescu a intrat în atenţia autorităţilor. Mai precis Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc(IICCMER) a sesizat organele competente pentru deschiderea unei anchete în cazul morţii lui Mugur Călinescu şi investigarea condiţiilor în care s-a produs decesul şi îmbolnăvirea fostului luptător anti-comunist.

Miercuri, în cimitirul Pacea din Botoşani, acolo unde a fost înmormântat în anul 1985 Mugur Călinescu, a fost organizată o activitate de cercetare la care au participat IICCMER, reprezentanţi ai Parchetului Militar Teritorial Iaşi, dar şi angajaţi de la Institutul de Medicină Legală din Iaşi.

A fost deshumat cadavrul lui Mugur Călinescu, în cadrul unei anchete derulate de Parchetul Militar Iaşi în urma sesizării făcute de IICCMER, privind moartea suspectă a tânărului botoşănean, bănuit că  a fost îmbolnăvit de metodele de anchetă ale Securităţii anilor `80. La deshumare au participat inclusiv specialişti de la Institutul de Medicină Legală din Iaşi, care au prelevat rămăşiţele pământeşti ale tânărului Mugur Călinescu. După ce au fost scoase din mormânt, au fost depozitate în pungi speciale, urmând ca mostrele să fie extrase şi apoi studiate la un institut specializat. Este vorba de un test costisitor, prin care se poate observa dacă tânărul a fost sau nu iradiat. „Analizele speciale se vor face la un institut de pe platforma Măgurele.

La Institutul de Medicină din Iaşi se vor preleva probele de ţesut osos care se vor trimite la Bucureşti, şi aici se va face examenul medico-legal şi antropologic. Pe linie de institute de medicină legală din România nu există posibilitatea tehnică de a vedea dacă un om a fost iradiat sau nu. Dar există acest institut specializat care poate determina treaba asta. Dacă se confirmă iradierea lui Mugur Călinescu, ancheta trebuie să o facă Parchetul Militar, este de competenţa lui exclusivă, pentru că atunci Securitatea era instituţiei militarizată“, spune Gheorghe Petrov, cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

SURSA TEXT+FOTO Citeste in continuare pe adevarul.ro

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de BotosaniExpress.Ro.

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- BotosaniExpress.Ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

hormigon impreso madrid editura gunivas mobilier scolar Béton Imprimé Montpellier Inchirieri atv Bran Epilare cu ceara Iasi hormigon impreso madrid hormigon impreso zaragoza hormigon pulido toledo experto reformas madrid montaj tapet beton amprentat
panouri radiante incalzire in pardoseala medicina muncii bucuresti
transport persoane romania germania premium wordpress themes creare magazin online
traduceri autorizate Iasi
realizare site web usi de garaj Calarasi

Stiri Botosani - Stiri Dorohoi - Stiri Darabani

Stiri Botosani Stiri Botosani - Stiri Dorohoi - Stiri Darabani. Stiri Botosani de ultima ora doar la Botosani Express