Trupul unui tânăr luptător anticomunist a fost deshumat miercuri la Botoşani. Se bănuieşte că Mugur Călinescu, decedat în 1985, s-ar fi îmbolnăvit de leucemie după ce ar fi iradiat în timpul anchetelor Securităţii.
Mugur Călinescu a umplut Botoşaniul anilor `80 cu mesaje împotriva sistemului, îndemnând oamenii la revoltă. A fost prins de Securitate şi, după anchete brutale şi o viaţă supravegheată de oamenii regimului, în numai patru ani, tânărul se stingea la 21 de ani, pe un pat de spital. Diagnosticul oficial a fost cel de leucemie.
Din mărturiile mamei sale, Rodica Uncescu, bazate pe confesiunile fiului după fiecare vizită la Securitate, reiese însă faptul că Mugur Călinescu ar fi putut fi iradiat sau otrăvit de Securitate.
După 32 de ani de la deces, cazul lui Mugur Călinescu a intrat în atenţia autorităţilor. Mai precis Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc(IICCMER) a sesizat organele competente pentru deschiderea unei anchete în cazul morţii lui Mugur Călinescu şi investigarea condiţiilor în care s-a produs decesul şi îmbolnăvirea fostului luptător anti-comunist.
Miercuri, în cimitirul Pacea din Botoşani, acolo unde a fost înmormântat în anul 1985 Mugur Călinescu, a fost organizată o activitate de cercetare la care au participat IICCMER, reprezentanţi ai Parchetului Militar Teritorial Iaşi, dar şi angajaţi de la Institutul de Medicină Legală din Iaşi.
A fost deshumat cadavrul lui Mugur Călinescu, în cadrul unei anchete derulate de Parchetul Militar Iaşi în urma sesizării făcute de IICCMER, privind moartea suspectă a tânărului botoşănean, bănuit că a fost îmbolnăvit de metodele de anchetă ale Securităţii anilor `80. La deshumare au participat inclusiv specialişti de la Institutul de Medicină Legală din Iaşi, care au prelevat rămăşiţele pământeşti ale tânărului Mugur Călinescu. După ce au fost scoase din mormânt, au fost depozitate în pungi speciale, urmând ca mostrele să fie extrase şi apoi studiate la un institut specializat. Este vorba de un test costisitor, prin care se poate observa dacă tânărul a fost sau nu iradiat. „Analizele speciale se vor face la un institut de pe platforma Măgurele.
La Institutul de Medicină din Iaşi se vor preleva probele de ţesut osos care se vor trimite la Bucureşti, şi aici se va face examenul medico-legal şi antropologic. Pe linie de institute de medicină legală din România nu există posibilitatea tehnică de a vedea dacă un om a fost iradiat sau nu. Dar există acest institut specializat care poate determina treaba asta. Dacă se confirmă iradierea lui Mugur Călinescu, ancheta trebuie să o facă Parchetul Militar, este de competenţa lui exclusivă, pentru că atunci Securitatea era instituţiei militarizată“, spune Gheorghe Petrov, cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.
SURSA TEXT+FOTO Citeste in continuare pe adevarul.ro