In cursul acestei dimineti a ajuns la Botosani ministrul Apelor si Padurilor. Insotit de un intreg alai de directori, primari, parlamentari si sefi de judet, Ioan Denes s-a deplasat la barajul de la Varfu Campului.
Ministrul a facut o prima oprire la prefectura iar apoi a mers direct la primaria Varfu Camoului, acolo unde a fost asteptat de primarita Maria Hutu cu colac si sare. In incinta Primariei s-a amenajat o mare masa incarcata cu tot felul de preparate culinare si cu placinte. Nu a degustat mai nimic insa s-a interesat de barajul la care lucrarile au inceput de pe vremea comunistilor si nu s-au finalizat nici in ziua de astazi.
S-au investit de-a lungul anilor 118 milioane de lei iar conform unor calcule din urma cu ani buni si ar mai fi necesari inca 50 de milioane de lei doar ca valabilitatea acestor calcule a expirat si vor trebui facute noi documentatii.
Practic acest baraj ar salva de inundatii Lunca Siretului si ar fi o sursa de alimentare cu apa, avand in vedere ca barajul de la Siret este colmatat in proportie de 85% iar in 15 ani la Botosani nu ar mai putea sa ajunga apa potabila.
De la primarie, ministrul s-a deplasta la baraj.
“Este o investitie istorica ce a inceput in 27 octombrie 1987. A avut perioade in care s-au alocat fonduri si perioade in care a ramas fara fonduri. In proiectul initial valoarea investitiei este de 168 de milioane de lei, din care pana acum, in cei 31 de ani s-au alocat 118 milioane de lei ramanand din valoarea proiectului initial aproximativ 50 de milioane de lei de investit. Sunt de fapt doua chestiuni care trebuie separate si extrem de importante ca aceasta acumulare sa-si intre in rol si sa punem la dispozitia cetatenilor judetului Botosani apa bruta care sa fie transformata in apa potabila. In acest an , asa cum va spuneam, acesti indicatori tehnico-economici ce se vor finaliza in cateva luni de zile, iar noi pe legislatia actuala vom aloca sume de bani pentru a putea sa apropiem finalizarea investitie.” a mentionat Ioan Denes, ministrul apelor si padurilor
Problema spinoasa a investitiei este insa alta. Sunt aproximativ 300 de hectare de teren care necesita exproprieri si 125 de hectare de teren forestier din care 90 de hectare rezervatie naturala, 25 dintre acestea intra sub incidenta legislatiei de mediu, motiv pentru care demersurile sunt extrem de dificile.
Dupa vizita de la Varfu Campului, ministrul a mers la acumularea de la Bucecea.