Stiri Botosani - Stiri Dorohoi - Stiri Darabani

Botosani Express este un cotidian local ce ofera stiri botosani, stiri dorohoi si stiri darabani de ultima ora. Ne-am nascut din pasiune si dorinta pentru a oferi stiri botosani! Dintr-o pasiune pentru mass-media (stiri botosani) care te face deseori si uiti de familie, prieteni si … sa uiti chiar de tine. … Si dintr-o dorinta uriasa ca, la atatia ani de stiri botosani dupa ce presa (stiri botosani) si-a recastigat libertatea, sa aducem în casele botosanenilor un ziar local ce furnizeaza stiri botosani in adevaratul sens al acestui termen.

Jale cu seceta! Animale din judet, vandute la jumatate de pret

 

Seceta prelungită îi obligă pe fermierii din Botoşani să-şi vândă animalele.

Fermierii nu pot să-și mai asigure furajele pentru  iarnă. Din cauză că abatoarele sunt pline, prețul cărnii a scăzut dramatic, iar asta îi duce spre faliment pe crescătorii de animale.

În anumite zone din județul Botoșani nu a plouat din luna aprilie iar pășunile sunt pârjolite. Preţul furajelor a crescut, iar asta îi obligă pe crescători să vândă o parte din animale. Este şi cazul familiei Călin, care trăiește din creșterea animalelor. Oamenii au în gospodărie 4 vaci, cinci viței, șase oi și câteva păsări. Vor vinde cel mai mare vițel pentru a avea bani să cumpere furaje pentru celelalte animale. Preţul pe care îl vor primi este însă dezamăgitor.

„La cântar 340 de kile, la 5 lei kilogramul, 1.500 de lei. Vițelul degeaba vine dat cum ar fi, nici munca nu o scot. Un an de zile stai să-l crești, faci curăţenie după el şi dai apă și mâncare și așa nu ieși cu nimic, nici munca nu-i plătită, nu numai taurul,” spune Daniela Călin, fermier.

În județul Botoșani, aproximativ 50.000 de oameni au ca principală sursă de venit creșterea animalelor. Iar situaţia este aceeaşi pentru cei mai mulţi dintre ei. Preferă să vândă animalele la prețuri de nimic decât să le plângă de milă că nu au ce să le dea de mâncare.

E secetă și le vinde de nevoie pe nimic aproape. Am și eu două vițele acasă o venit și mă lua în râs, una are un an vițica, o junicuță faină și una are șase luni și o venit unul și-mi dădea o mie de lei.”

„Anul ăsta 120 de lei și anul trecut 200 de lei. Muncim degeaba, oricum ce luăm investim înapoi dar n-avem ce face.”

Ilora Gherman, medic veterinar: „anul trecut, dădeau 15-20 pe lună, acum merg la 60-70 pe lună, deci vă dați seama că lumea vinde la greu, majoritatea și-au vândut animalele, astea mici nu mai zic, nimeni nu ține vițeii mici, toți caută client, toți caută să-l vândă și se vând pe nimic.”

Nu doar mâncarea pentru animale este greu de procurat, ci și apa.

„Nu este, cărăm apă cu bidoanele, dacă nu este pe câmp. Nu este nicio sursă de apă, nu este nimic. Câte 200 de kilograme de apă la 4 vite, de trei ori pe zi.”

Situația pare că nu se va schimba în bine anul acesta dat fiind faptul că mai toate culturile sunt compromise.

Viorel Marocico, președintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale Botoșani: „dacă în vegetal au scăzut, vor scădea producțiile între 30 și 70 % în zootehnie nu mai avem furaje pentru animale. Aproximativ 30-40% din județ este calamitat în procent de până la 50% și ceilalți între 60, 70, până în 80%.”

Conducerea Direcției Agricole Botoșani susține că peste 78.000 de hectare de culturi au fost afectate de secetă. Dintre acestea, pe mai bine de o treime a fost cultivat porumb. Numărul hectarelor afectate ar putea crește şi mai mult dat fiind faptul că zilnic vin solicitări din partea fermierilor pentru inventarierea culturilor calamitate.

SURSA:DIGI 24

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea termenilor si conditiilor stabite de BotosaniExpress.Ro.

- Nu sunt permise mesaje cu tenta antisociala, cu caracter xenofob (rasist), obscene sau injurioase.
- Nu sunt permise atacurile la persoana sau comentariile care contin amenintari sau violeaza viata privata a cuiva.
- Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie.
- Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site.
- BotosaniExpress.Ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

beton amprentat
body-uri din bumbac laminina montaj tapet
case in rate iasi
montaj tapet
hotel barlad

beton amprentat - pahar carton
- hormigon impreso alicante
- cursuri contabilitate Bucuresti
- dezmembrari microbuze Iasi
- realizare site web
avocat suceava inchirieri apartamente Iasi- hormigon impreso Alicante
bijuterii argint Pandora
beton amprentat
inchiriere cabina foto automatizari porti Bucurestitractari auto nadlac
all night escort amsterdam cazare eforie nord transport auto germania romania cabinet kinetoterapie Bucuresti creare magazin online
promovare site
creare site web
tractari auto nadlac
traduceri autorizate Iasi
creare magazin online
dezvoltare aplicatii web
videochat constanta
creare portal imobiliar
creare portal stiri
pelerinaj israel
contabilitate pentru firme Bucuresti tavane extensibile
usi de garaj Calarasi

Stiri Botosani - Stiri Dorohoi - Stiri Darabani

Stiri Botosani Stiri Botosani - Stiri Dorohoi - Stiri Darabani. Stiri Botosani de ultima ora doar la Botosani Express