Lege salarizarii unitare a avut fost conceputa in ideea de a crea un echilibru si egalitate intre salariile functionarilor din administratie. Nemultumirile se tin lant insa in sectorul administrative iar inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca a explicat si a dat si exemple de inechitati salariale intre diferite sectoare de functionare.
Desi fac parte din aceeasi familie ocupationala, detin aceleasi functii, doar ca la institutii diferite, salariile unor angajati difera substantial.
“Din nefericire exista o diferenta colosala intre veniturile salariale ale salariatilor de la ANAF, CJAS, DSP, si am sad au citire catorva exemple: Un inspector superior gradatia 5 la DSP are un venit brut lunar de 6930 lei, la CJAS are 6390 lei, in structurile teritoriale ANAF 5 960 lei, la ITM este 3 852 lei. Daca luam in considerare noile modificari la Codul Muncii aduse prin Ordonanta 53 si la atributiile care revin inspectorilor de munca stau si ma gandesc si fac referire la dublarea cuantumului sanctiunilor contraventionale, pentru ca era intre 10 000 si 20 000 lei, pentru munca nedeclarata. La momentul de fata este 20 000 lei de persoana gasita in campul muncii fara a avea un contract individual de unca incheiat. “ a precizat Daniela Loznenau, inspector ITM
In atare conditii, sefa de la ITM sustine ca exista tentatia in randul angajatilor de a primi atentii de la angajatorii pe care ii gasesc cu nereguli.
“Stau si ma gandesc la inspectorul care castiga lunar un salariu de 2500 sau 2750 lei cu vechime maxima in campul muncii cum va putea rezista tentatiei de a refuza oarece propuneri din partea angajatorului pe care l-ai gasit cu nereguli? “ a completat Daniela Lozneanu
Discutiile au fost purtate in cadrul Comisiei de Dialog Social la care au participat si parlamentarii de Botoani. Problemele ridicate au fost notate si urmeaza a fi propuse spre rezolvare la nivel national.