Un consilier local, profesor de istorie, a avut parte de o intamplare in trafic care i-a lasat un gust amar. Consilierul si-a oprit petru putine clipe masina la cativa metri dinstanta de o intersectie, pentru a-si astepta mama, o batranica in varsta de 77 de ani, fara a se gandi insa ca incalca regulile de circulatie . Un agent de la Politia Rutiera aflat in apropiere, i-a cerut consilierului actele si i-a reprosat ca a oprit pe interzis. Daniel Botezatu, caci despre el este vorba, a incercat sa-i explice agentului ca a oprit pentru doar cateva minute, iar intre timp la masina a ajuns mama alesului loca. Chiar si asa, povestea nu l-a impresionat pe politist. In cele din urma, Botezatu a fost lasat sa plece fara a fi sanctionat, dar a avut parte de o atitudine sfidatoare si de o solicitare ironica cu miros ilegal. Consilierul local a povestit intamplarea prietenilor virtuali.
Redam in cele ce urmeaza textul integral preluat de pe pagina de Facebook a profesorului Daniel Botezatu:
În atenția domnului Viorel Șerbănoiu, Inspector Șef IPJ Botoșani:
O întâmplare pe care am avut-o direct în seara asta, a zilei de 11 aprilie, marți, pe la 17.15. Veneam cu mașina ieșind din parcarea celor patru blocuri O1, 2, 3, 4, întorceam stânga spre Calea Națională, m-am înscris spre Calea Națională când am văzut-o pe mama în refugiul de tramvai. Am claxonat-o și i-am făcut semn să vină pe Calea Națională spre Piața Mare. Am oprit cam la 20 de m după intersecția spre dreapta și am așteptat-o.
Văzusem în fața mea, cam prin fața farmaciei Anca de lângă magazinul de naturiste că e echipaj de poliție, dar nu mă așteptam să mă oprească. Și a venit el, domnul Sâsâiac, de la poliția rutieră, nu-i știu gradul, un băiat tânăr, care a început refrenul: oprire interzisă, actele mașinii, de ce am oprit acolo etc. I-am explicat că am văzut-o pe mama la tramvai, mama având 77 de ani. și că am oprit să o iau. Mi-a replicat, mucalit, că în tramvai sau în mașinile din spatele meu putea fi o persoană de 90 de ani care ar fi avut mai multă înțelegere din partea lui.
A văzut-o pe mama, a văzut că pentru ea oprisem, a început să ceară actele mașinii. Sunt un tip corect, toate erau în ordine. I-am explicat domnului Sîsîiac faptul că sunt diriginte și că mă așteaptă vreo 26 de părinți la ședința cu părinții de la ora 17.30. Mi-a replicat, cu un zâmbet tâmp, că dacă vrei să ajungi la o întâlnire ți-o planifici. I-am replicat că era 17.15, iar ședința era la 17.30. Mi-a luat actele și a mers spre mașină. Aștept, trec vreo două minute, vine colegul de patrulă, un domn pe care îl știu din figură și care-mi spune: ”pleacă de-aici, pleacă, aduci rachiul unde știi. Pleacă!”
Am plecat, era deja târziu, dar îl întreb pe Viorel Șerbănoiu, să-l întrebe pe cel din patrula cu Sâsâiac: cui îi dau rachiul? Oricât încerc eu să folosesc pluralul de politețe, asemenea ”milițieni” mă dezarmează. Eram pe linie întreruptă, am oprit mașina pe dreapta, sunt delicventul de serviciu?
De umanitate, de faptul că poate mamei îi era rău, de multe alte lucruri, domnul Sâsâiac nu a învățat? Dar-ar naiba în ea de cașchetă! Sunt gata oricând pentru reconstituire!P.S. Am făcut pregătire cu vreo 10 actuali ofițeri de poliție, știu și știm că admiterea la Academia de Poliție e teribilă. Ofițerii pe care i-am pregătit au în ei bunul simț! Pe ei îi aștept să mă oprească și să dialogăm, nu făcând uz de uniformă, bulan și mașină! Unde e Poliția rutieră când fac ăștia tot felul de curse prin oraș? Unde e Poliția rutieră la giratoriul de la bazar, când scrâșnesc frânele mașinilor conduse de puștani? Dragilor. v-ați pus cu cine nu trebuie! Vă mănânc de acum! Ce mă doare mai mult nu-i faptul că domnul Sâsâiac nu a mai venit, ci faptul că al său coleg vine și mă tutuiește, de parcă am fi dat doctoratul împreună și-mi spune că știu eu unde să dau rachiul. Unde, bre?